1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Näin onnistut käytetyn auton hankinnassa
Toyota palvelee

Näin onnistut käytetyn auton hankinnassa

Toyota Approved

Omien tarpeiden huolellinen pohdinta ja vaihdokkivaihtoehtojen kunnon seikkaperäinen tarkastaminen varmistavat onnistuneet autokaupat. Huolettomuutta ja helppoutta arvostava löytää laadukkaan ajokin Toyota Approved -vaihtoautovalikoimasta.

 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Toyota ja Emilia Vesti
 • 11.7.2022
 • Toyota Suomen kehityspäällikkö Ossi Kukkosen mukaan käytetyn auton hankintaprosessi kannattaa käynnistää kartoittamalla oma käyttötarve.

  "On hyvä pohtia, kuinka paljon autolla ajetaan ja liikutaanko yleensä kaupungissa vai maantiellä. Autolla kulkevien matkustajien ja matkatavaroiden määrä sekä varustetarpeet on myös tärkeä huomioida. Jos esimerkiksi ajatuksena on vetää peräkärryä, tulisi auton varustukseen kuulua vetokoukku. Näin säästyy koukun jälkiasennuskululta", Kukkonen sanoo.

  Auton hankintabudjetti on käyttötarpeen ohella tärkeä hankintaprosessia suuntaava tekijä. Kukkonen kuitenkin suosittelee, että budjettia ei lyödä eurolleen lukkoon vielä hankintaprosessin alkuvaiheessa. Riittää, että auton hankintaan käytettävät rahavarat on karkeasti haarukoitu.

  Käyttövoimalla on väliä

  Käyttövoimalla tarkoitetaan auton moottorin käyttämää energiaa. Suomessa henkilöautojen käyttövoimavaihtoehtoja oli pitkään vain kaksi – bensiini ja diesel. 2010-luvulla tuttujen polttoainevaihtoehtojen rinnalle on tullut sähkö.

  Täyssähköautot käyttävät voimanlähteenään pelkästään sähköä. Hybrideissä puolestaan pääasiallisena voimanpesänä toimii bensiinimoottori, jonka rinnalla käytetään sähkömoottoria. Itselataavat täyshybridit ja verkkojohdolla ladattavat plug in -hybridit voivat kulkea muutamasta kilometristä jopa sataan kilometriin pelkästään sähkömoottorin voimin. Kevythybridien pieni sähkömoottori taas tukee polttomoottoria esimerkiksi liikkeellelähdöissä. Sähköä käyttövoimanaan käyttäviä autoja on jo runsaasti käytettyjen autojen valikoimissa.

  "Auton käyttövoimavalinta on keskeinen asia, johon auton käyttötarve vaikuttaa olennaisesti. Sähköistetyt voimalinjat, kuten Toyotan äärimmäisen taloudelliset hybridit, ovat yhä useammin taloudellisin vaihtoehto heillekin, jotka ajavat paljon. Erityisen paljon ajaville ja suurta maasto- tai lava-autoa tarvitsevalle diesel voi olla ainoa käyttövoimavaihtoehto. Pienikokoisemmissa autoissa ja vähän kilometrejä ajettaessa bensiini-, täyssähkö- tai hybridiauto on parempi vaihtoehto", Kukkonen kertoo.

  Mahdollisimman riskittömästä vaihtoautokaupasta haaveilevalle Toyota Suomen kehityspäällikkö Ossi Kukkonen suosittelee Toyota Approved Vaihtoautoja, joita myyvät kaikki Toyotan valtuuttamat jälleenmyyjät.
   
  Kokonaiskulut ratkaisevat

  Auton hankintahinta on vain yksi autoiluun liittyvistä kuluista. Sen päälle tulevat muun muassa polttoaine- ja vakuutusmaksut, huollot ja korjaukset sekä ajoneuvo- ja käyttövoimavero. Kukkonen painottaakin, että auton hankintahinnan tuijottamisen sijaan kannattaa vertailla autojen ylläpitämisen ja käyttämisen kokonaiskustannuksia vuositasolla.

  "Vaihtoautoa hankkiessa kokonaiskustannusten hahmottaminen on erittäin tärkeä asia. Kaksi samanhintaista autoa voivat käyttökuluiltaan erota merkittävästi toisistaan. Jos esimerkiksi auton renkaat ovat loppuun ajetut ja tuulilasi rikki, voi ostajalla olla heti alkuun edessään jopa tuhansien eurojen hankinnat", Kukkonen muistuttaa.

  Etenkin paljon ajavan on tärkeä tarkastella vaihdokin polttoaineenkulutusta. Vanhemmalla isokoneisella bensa-autolla ajaminen, voi osoittautua todella kalliiksi.

  Tarkasta kunto ja huoltokirjamerkinnät

  Vaihtoautoehdokkaalle on tärkeä tehdä huolellinen kuntotarkastus ennen ostopäätöksen tekemistä. Renkaiden ja tuulilasin ohella on hyvä katsastaa ainakin auton maalipinnan ja sisustan kunto. Lommottomuus, naarmuttomuus ja sisustan siisteys viestivät auton hyvästä kohtelusta. Aukoton huoltokirja puolestaan kertoo, että ajokkia on huollettu säännöllisesti ja valmistajien ohjeiden mukaisesti.

  Jos autoa on pidetty huonosti ja huollettu heikosti, voi sillä olla lähitulevaisuudessa monia korjauksia edessään. Esimerkiksi vaihteiston, turbon tai venttiilinkannen sanoessa sopimuksensa irti on luvassa kallis remontti.

  Kun auton olemus on käyty huolella liikkeessä läpi, on aika pistäytyä koeajolla. Ajon yhteydessä voi testata auton varusteiden ja laitteiden, kuten stereoiden, sähköikkunoiden ja ilmastoinnin, toimintakunnon. Ajossa tuntuvat tutinat sekä epämääräiset kilinät ja kolinat voivat vihjata teknisestä viasta.

  "Koeajolla on paikallaan myös vähän fiilistellä. Tuntuuko auto itselle mieleiseltä ja onko sillä hyvä ajaa? Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti itselle tärkeisiin asioihin, vaikkapa väriin, sporttisuuteen, hyvään ajotuntumaan tai selkää ja reisiä napakasti tukevaan penkkiin", Kukkonen vinkkaa.

  Auton voi ostaa nykyään myös etänä käymällä auton tiedot myyjän kanssa esimerkiksi puhelimessa läpi. Auto toimitetaan asiakkaalle kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen vaikka toiselle puolelle Suomea. Kukkonen painottaa, että etäkaupalla hankittu vaihtoauto on tärkeä koeajaa huolella heti sen saavuttua. Jos autossa havaitsee virheitä, niistä on tärkeä ilmoittaa myyjälle mahdollisimman pian.

  Toyota Approved -vaihtoauto on huoleton valinta

  Luotettava autoliike ja osaava myyjä tuovat käytetyn auton ostajalle vahvan selkänojan. Hyvä myyjä tuntee liikkeen valikoiman ja osaa opastaa asiakasta sopivimman auton valinnassa. Hyvämaineisen liikkeen autot ovat tarkastettuja, huollettuja ja katsastettuja. Liike myös kantaa vastuunsa, jos autossa ilmenee luovutuksen jälkeen joitakin yllättäviä vikoja.

  Mahdollisimman riskittömästä vaihtoautokaupasta haaveilevalle Kukkonen suosittelee Toyota Approved Vaihtoautoja, joita myyvät kaikki Toyotan valtuuttamat jälleenmyyjät. Approved -palvelun ideana on tarjota asiakkaille varmoja autovaihtoehtoja, joiden kunnosta ja toimintavarmuudesta asiakkaan ei tarvitse kantaa pätkääkään huolta.

  "Kaikki Toyota Approved Vaihtoauto -ohjelmaan valitut autot ovat alle 8-vuotiaita ja niillä on ajettu alle 160 000 kilometriä. Autot ovat hyvin huollettuja ja niiden tekninen kunto on Toyotan mekaanikkojen varmistama. Kaikissa Approved -vaihtoautoissa esimerkiksi rengastus on varmasti turvallinen. Lupaamme kaikille Toyota Approved -ohjelman piirissä oleville vaihtoautoille huolettoman lisäturvan 12 kuukauden ajaksi", Kukkonen sanoo.

  Approved -vaihtoautoihin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi netissä surffaamalla. Kaikki Approved -vaihtoautot on esitelty kattavin teknisin tiedoin sekä laadukkaiden kuvien kera.

  "Kun omiin tarpeisiin sopiva Approved -vaihtoauto löytyy, voi huoletta lähteä liikkeeseen pidemmänkin matkan päästä, sillä ajokki on takuuvarmasti esimerkillisessä kunnossa. Samasta syystä auton voi myös luottavaisin mielin ostaa etänä", Kukkonen toteaa.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje