1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Satasia säästöön – näin pihistät polttoaineen kulutuksesta
Toyota palvelee

Satasia säästöön – näin pihistät polttoaineen kulutuksesta

Polttoaineen kulutus
 • Teksti: Sami Takala
 • Kuva: Adobe
 • 3.3.2022

Polttoaineen kulutukseen voi vaikuttaa paljon omilla valinnoilla. Lue asiantuntijan vinkit kuinka menovettä ja rahaa säästyy.

 • Hanki uusi auto

  Päästövaatimukset ovat pakottaneet autonvalmistajat tuotekehityksessä vähentämään autojen pakokaasupäästöjä. Karkeasti voi sanoa, että mitä uudempi auto on, sitä vähemmän se kuluttaa polttoainetta ja aiheuttaa päästöjä, sanoo Autotiedon toimitusjohtaja Kalle Kalaja.

  Tämä näkyy myös autosta maksettavissa veroissa, mikä tekee uudesta autosta usein vanhaa taloudellisemman – siitä huolimatta, että autojen koko on kasvanut muun muassa turvallisuusvaatimusten myötä.

  Mieti käyttötarkoitusta

  Vaikka tavallisiin perheautoihin on saatavilla erittäin tehokkaita moottoreita, autokaupoilla on syytä harkita, tarvitseeko sellaista oikeasti. Kalajan mukaan voimanlähteeksi riittää usein hinnaston alkupään moottori.

  ”Tarjolla olevat moottorit ovat nykyään kaikki pääsääntöisesti niin tehokkaita, että liikenteessä kyllä pärjää.”

  Jos aiemmin on ajanut suurella autolla mutta tilan tarve on sittemmin vähentynyt, mahdollisuuden voi antaa pienemmälle mallille.

  ”Tiedän ihmisiä, joiden lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa mutta jotka ajavat yhä isolla farmarilla vanhasta tottumuksesta. Taloudellisesti järkevää on ostaa sen kokoluokan auto, jolle on todellista tarvetta.”

  Valitse automaattivaihteet

  Automaattivaihteet ovat yleistyneet autoissa, ja esimerkiksi kaikki Toyotan hybridit ovat automaattivaihteisia. Myös automaattivaihteet parantavat taloudellista ajoa, kun kuljettaja ei vahingossakaan pääse valitsemaan väärää vaihdetta.

  ”Automaattivaihteistossa on se hyvä puoli, että kuljettaja, joka ei hirveästi kiinnitä taloudelliseen ajamiseen huomiota, saavuttaa nykyään automaattisesti kohtuullisen hyviä tuloksia.”

  Säästeliäästi hybridillä

  Bensa- tai dieselauton vaihtaminen hybridiksi tuo lisää polttoainesäästöjä, sillä hybriditekniikka toimii luonnostaan taloudellisesti.

  Kalaja sanoo, että hybridit hyödyntävät sähköenergiaa ajotilanteissa, joissa polttomoottoriautoilla on yleensä suurin kulutus. Ne esimerkiksi ottavat jarrutusenergian talteen.

  ”Ajoi hybridillä taajamaliikenteessä tai pidempää matkaa, ajamisen kustannukset ovat tyypilliset pienemmät kuin perinteisellä polttomoottoriautolla.”

  Aja ennakoiden

  Ennakoiva ajo on parhaita keinoja säästää polttoainetta. Kun esimerkiksi liikennevalot lähestyvät, jalan voi ottaa pois kaasulta ja eteenpäin rullailla rauhallisesti. Toisaalta kaasupolkimen painamista ei tule arastella liikkeelle lähdettäessä, Kalaja sanoo.

  ”Kiihdyttäessä kannattaa suhteellisen reippaasti painaa kaasua. Polttomoottori toimii tietyllä kuormituksella taloudellisimmin.”

  Ajaessa tasainen nopeus on säästeliäin. Mutta kumpi säästää enemmän polttoainetta: ajaminen moottoritiellä vakionopeudensäätimellä vai hitaammin pikkuteitä pitkin?

  ”Jos pienillä teillä pystyy pitämään hyvän marssivauhdin ja tyytyy alhaisempaan keskinopeuteen, kyllä se aina tiputtaa kokonaiskulutusta. Ilmanvastus ja vierintävastus kasvavat ajonopeuden myötä.”

  Esilämmitä auto

  Talvella taloudellisuutta ja ajomukavuutta saa parannettua käyttämällä moottorilämmitintä ja sisätilojen lämmitintä. Ne vähentävät myös päästöjä, kun autoa ei tarvitse pakkasella pitää tyhjäkäynnillä.

  Tärkeää on lisäksi puhdistaa auto lumesta. Paksu lumikerros lisää massaa ja polttoaineen kulutusta.

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje