Hybridiautot Suomessa

Toyota ehdoton edelläkävijä

Toyota on hybridiautojen edelläkävijä. Ensimmäinen hybridiauto, Toyota Prius, tuli markkinoille jo yli 20 vuotta sitten. Nyt tuo malli tunnetaan maailman vähävikaisimpana autona. Tänään, kun ympäristötietoinen maailma alkaa vasta herätä hybriditekniikan etuihin, Toyota on jo myynyt yli 12,5 miljoonaa hybridiautoa.

Hybridiautot ja sähköautot yleistyvät nopeasti

Hybridiautojen yleistyminen on ollut hyvin nopeaa Suomessa. Vuonna 2010 hybridiautoja oli rekisterissä vain reilut 3 200. Seitsemän vuotta myöhemmin hybridejä oli liikenteessä lähes 30 000. Ensimmäiset pistokehybridit tulivat Suomeen 2012. Nyt pistokehybridejäkin on jo lähes 6 000.

Kolme neljästä Suomessa myydystä hybridiautosta on Toyota

Toyota oli suosituin henkilöautomerkki Suomessa 2018. Toyotan menestyminen Suomessa on pitkälti hybridiosaamisen ja laajan hybridiautomallin ansiota. Suomessa on tällä hetkellä 25 000 rekisteröityä Toyota-hybridiä. Maailmalla Toyota on myös suosituin hybridimerkki. 

Toyota-mallisto tarjoaa asiakkaidensa valittavaksi sekä itselataavia hybridiautoja että plug-in-vaihtoehdon. Molemmat toimivat periaatteessa samalla tavalla eli polttomoottori ja sähkömoottori toimivat saumattomasti yhteistyössä. Plug-in-hybrideissä voi erillisen latauspistokkeen avulla ladata virtaa auton akkuihin, joiden kapasiteetti on yleensä perinteisiä hybridiakkuja suurempi ja näin myös sähköajon ajomatka on pidempi. Pelkästään sähköllä toimivien autojen määrä on edelleen suhteellisen pieni.

12,5 miljoonaa myytyä hybridiautoa
75 % Suomessa kulkevista hybrideistä on Toyota-autoja
Toyota-hybridejä myydään yli 90 maassa
Toyota-hybridien ansiosta 77 miljoonaa tonnia vähemmän CO2-päästöjä
Hybridisanasto

CO2-päästöt

CO2-päästöt eli hiilidioksidipäästöt ovat yksi kasvihuoneilmiötä kiihdyttävä tekijä. Polttomoottoriautot ovat yksi merkittävä CO2-päästöjen aiheuttaja. Hybridiautojen ajoajasta jopa puolet ajetaan sähköllä ja siksi myös niiden CO2-päästöt ovat pienemmät. Autojen autovero määräytyy myös CO2-päästöjen mukaan. Siksi hybridiautojen autovero ja käyttömaksut ovat pienempiä. Pelkästään Toyota-autojen ansiosta maailman CO2-päästöt ovat vähentyneet 77 miljoonaa tonnia.

Itselataus

Toyota-hybrideillä ajaminen on yhtä helppoa ja mutkatonta kuin millä tahansa automaattivaihteisella autolla ajaminen. Voisi hyvin sanoa, että Toyota-hybridi on automaattivaihteinen auto, johon tankkaat bensiiniä. Sana itselataavuus tarkoittaa sitä, että polttomoottori, sähkömoottori sekä energian talteenotto toimivat saumattomasti ja huomaamatta. Kokonaisuus vastaa itsenäisesti siitä, että akun varaustila on aina oikea. Sinun ei tarvitse koskaan kantaa huolta akkujen lataamisesta. Tankkaat auton tavalliseen tapaan, akut latautuvat itsestään.

Pistokehybridi, plug-in hybridi, lataushybridi, PHV

Pistokehybridi eli plug-in hybridi on yksi hybridiautojen muunnelma. Pistokehybridin akkuihin voi ladata virtaa esim. ostoskeskusten latauspaikoilta tai useissa tapauksissa vaikkapa kotisi tai työpaikan latauspistokkeista. Usein oman kodin virtapistoke kelpaa latauspisteeksi. Toyota-pistokehybridissä on myös polttomoottori, joten virran vähennyttyä matka jatkuu polttomoottorin voimin. Pistokehybridillä on mahdollista lisätä sähköllä ajetun matkan osuutta kokonaiskilometreistä, ja autoon ulkopuolelta ladattu sähkö on polttoaineeseen verrattuna huomattavan edullista.

Sähköajo

Sähköajo tarkoittaa auton liikkumista pelkän sähköenergian voimin. Joillakin automerkeillä on tarjolla vain sähköajovaihtoehto. Toyotan hybridimalleissa sähköajo on yksi liikkumisen vaihtoehto. Sähköajo on CO2-päästötönta ja lähes äänetöntä liikkumista. Käytännön ajotilanteessa Toyota-autot vaihtavat huomaamatta polttomoottoritilasta sähköajotilaan ja päinvastoin. Samalla automatiikka pitää huolen siitä, että akkujen varaustila on aina oikea.

Sähköauto, sähköajoneuvo

Käsite "sähköauto" on hieman epätarkka. Tarkasti otettuna se on auto, joka kulkee vain ja ainoastaan ladatulla sähköllä. Kun tuo sähkö loppuu, auto pysähtyy. Monet laskevat sähköautoihin myös ne ajoneuvot, joissa poltto- tai sähkömoottori tuottaa sähköä, joka vie autoa eteenpäin. Toyota-hybrideissä yhdistyvät polttomoottorin ja sähkömoottorin parhaat puolet. Toyota-hybrideillä voi ajaa jopa yli puolet ajoajasta sähköllä. Toyota-hybridissä sähkömoottori ja polttomoottori ovat täydellinen pari. Polttomoottoritilassakin polttoaineen kulutus on vähäinen ja auton kokonaistaloudellisuus optimaalinen. Sähköautot ovat yksi monista Toyotan toimintalinjoista, jota se vie eteenpäin hybridi- ja vetyteknologian ohella. Toyotan tavoitteena on olla maailman paras ja monipuolisin liikkumispalveluita tarjoava yritys.

Lue lisää hybrideistä

Toyota on jatkossakin sähköisen autoilun edelläkävijä. Toyota on jatkossakin sähköisen autoilun edelläkävijä. Toyota kehittää aktiivisesti autoihin uusia käyttövoimia. Sähköinen autoilu on yksi mielenkiintoisimmista vaihtoehdoista hybridi- ja polttokennotekniikan ohella. Toyota tuo aivan pian markkinoille uusia mielenkiintoisia sähköautomalleja. Pistokehybridi on osa Toyotan laajaa hybridiperhettä Pistokehybridi on osa Toyotan laajaa hybridiperhettä Pistokehybridin akku voidaan ladata suoraan normaalista pistorasiasta, mutta auto voi myös liikkua hybridin tavoin polttomoottorin ja sähkömoottorin saumattomalla yhteistyöllä. Toyotalla on tärkeä rooli kasvihuoneilmiön torjunnassa Toyotalla on tärkeä rooli kasvihuoneilmiön torjunnassa Autoteollisuus kehittää aktiivisesti uusia vähäpäästöisempiä autoja, joilla niiden ympäristövaikutuksia vähennetään. Toyota on tässä kehityksessä aktiivinen ja erityisesti hybriditekniikan kehittämisessä se on ollut edelläkävijä. Tietoa hybrideistä Tietoa hybrideistä Toyotan hybridimallisto on Suomen suosituin. Näiltä sivuilta löydät vastauksia kysymyksiin hybridillä ajamisesta, omistamisesta, tekniikasta sekä Toyotan ympäristöajattelusta.