Toyota i-ROAD

Kallistelua taajama-ajoon

i-ROAD -mallimme sai maailman ensi-iltansa ja esittäytyi ajonäytöksissä yleisölle Geneven autonäyttelyssä 2013. Tarjotessaan konkreettisen esimerkin tulevaisuuden sukkuloinnista kaupunkiliikenteessä, i-ROAD kiinnitti kaikkien huomion positiivisilla ruuhka-ajon ja ympäristötavoitteiden ratkaisuillaan.

Joustavuutta kaupunkiin

Vain noin 300 kg painoisena ja leveydeltään 90 cm hoikkana i-ROAD kuuluu henkilökohtaisten ajoneuvojen (Personal Mobility Vehicle, PMV) -luokkaan. Se on suunniteltu tarjoamaan parempaa liikkuvuutta kaupungeissamme sekä vähentämään ruuhkia ja haitallisia päästöjä.

Vaikka i-ROAD vie ajoradalta vain moottoripyörän vaatiman tilan, i-ROAD -konseptiin mahtuu istumaan mukavasti kaksi ihmistä peräkkäin. Sisällä istutaan turvallisesti säältä suojassa, nauttien henkilöautomaisista hallintalaitteista, lämmityslaitteesta ja audiojärjestelmästä.

/
Kallistelun teknologia

i-ROAD:n todellinen omaleimaisuus piilee kuitenkin sen ainutlaatuisessa kallistelujärjestelmässä. Mutkaan ajettaessa kääntyvän takapyörän lisäksi järjestelmä automaattisesti myös nostaa kaarteenpuoleista eturengasta ylöspäin ja painaa vastaavasti ulompaa rengasta alaspäin, jolloin kori kallistuu mutkan suuntaan. Toiminta kumoaa mutka-ajon keskipakoisvoimaa ja tekee ajamisesta miellyttävää.

Aktiivinen kallistusjärjestelmä toimii myös suoraan ajettaessa. Kori pidetään normaalikorkeudella esimerkiksi silloin kun ajoradalla on nopeita korkeuseroja, kuten töyssyjä. Kuljettajan ei myöskään tarvitse laskea jalkojaan maahan hidasajossa tai pysähdyttäessä: tämän PMV:n ajossa on siis skootterin tai moottoripyörän nautintoa, kuitenkin turvallisemmin, sateelta suojassa ja ilman tarvetta kypärälle.

/
Nollapäästöinen sähköajoneuvo

i-ROAD:n nollapäästöinen, litium-ioniakkua hyödyntävä täyssähkötekniikka käyttää kahta etupyöriin asennettua moottoria. Ripeän suorituskyvyn omaava, miltei äänetön PMV pystyy kulkemaan yhdellä latauksella yli 50kilometriä. Se latautuu normaalista kotipistorasiasta täyteen noin kolmessa tunnissa.

Tulevaisuus on täällä nyt

Ketterän i-ROAD:n kaltaisia sähköajoneuvoja testataan tieliikenteessä juuri nyt. Useita i-ROAD –ajokkeja on annettu testikäyttöön Toyota Cityssä Japanissa. Siellä asukkaat ovat käyttäneet näitä PMV-malleja osana yhteiskäyttöjärjestelmää. Vuoden 2014 lopulla vastaava testihanke käynnistyi Grenoblen kaupungissa Ranskassa. Hanke jatkuu siellä vuoteen 2017.

Olemme tutkineet ja toteuttaneet erilaisia tavallista ympäristöystävällisempiä liikennehankkeita yli 40 vuoden ajan. Uskomme että tämä on vasta alkua i-ROAD:n kaltaisille ajoneuvoille…

/
Toyota i-ROAD

Henkilökohtainen ajoneuvo