1. Toyota Way
 2. Ihmiset
 3. Ollin Toyota Corollaan ei pakkanen pysty
Toyota palvelee

Ollin Toyota Corollaan ei pakkanen pysty

Minun Toyotani
Laulaja ja lauluntekijä Olli Halonen tuntee Toyotat ja pohjolan tiet, sillä hän ajelee keikkamatkoillaan noin 80 000 kilometriä vuodessa ympäri Suomea. Lauluäänen ja kitaran lisäksi muusikko tarvitseekin auton, joka vie laulajan ja bändin luotettavasti yleisön eteen joka kerta.
 • Teksti: Juho Paavola
 • Kuvat: Juho Paavola
 • 12.6.2023
 • Miksi valitsit Toyota Corollan?

  Kappaleessani Pohjola laulan, etten pakkasta pelkää, ei se pysty mun Corollaan. Usein iskevimpien kappaleideni ja sanoitusteni takana on tosi tarina, ja niin on tässäkin. Kun olin lapsi ja nuori, meillä oli mummolassa maatilalla peltoautona vanha Toyota Corolla. Syksyllä se parkkeerattiin navetan taakse. Kun sille taas keväällä annettiin vähän bensaa ja akkuun virtaa, se lähti aina heti käyntiin. Opinkin jo silloin, että Corollaan ei talven pakkanen pysty. Niinpä se tuntui sitten myöhemmin myös lauluun oikealta ilmaisulta. Ilmeisesti myös Kuopion Autokaupan väki oli sitä mieltä, sillä kerran kun juttelin heidän kanssaan keikkapaikalla esitykseni jälkeen, he tarjosivat mahdollisuutta saada Corolla Hatchback käyttööni.

  Kestääkö myös uudempi Corolla pakkasta?

  Kyllä. Ei siihenkään ole pakkanen pystynyt. Se on startannut talvellakin paritalon pihasta sujuvasti joka kerta.

  Mitä Toyota merkkinä merkitsee sinulle?

  Ehkä vähän tylsä vastaus, mutta luotettavuutta. Auto on minulle yhtä tärkeä työkalu kuin kitara.  Yhteistyö-Corollani lisäksi minulla on käytössäni oma hieman vanhempi Aurikseni ja sen lisäksi meillä on yritykseni kautta käytössämme Toyota Proace Verso, jolla kuljemme keikkamatkat bändin kanssa. Muusikon ammattia ja autoilua ei ehkä heti tule liittäneeksi yhteen, mutta usein muusikon työstä suurin osa on autolla ajoa. Viikonlopun aikana voidaan helposti ajaa reilusti yli tuhat kilometriä. Vuodessa istun autossa noin 80 000–90 000 kilometriä. Valmiina paikalla pitää olla silloin, kun liput ostaneet katsojat meitä odottavat, joten on äärimmäisen tärkeää, ettei auton kestämistä edes tarvitse ajatella. 

  "Auto on minulle yhtä tärkeä työkalu kuin kitara", kertoo Olli Halonen.  
   
  Mitkä auto ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä?

  Keikkamatkoilla ajan useimmiten itse pakuamme, koska takapenkillä tylsistyn nopeasti. Corollalla taas heitän yksikseni mies ja kitara -keikkaa. Suuri osa ajostani on pitkää maantieajoa, jossa edellisen auton nopeuteen mukautuva vakionopeudensäädin on aivan ehdoton varuste. Kaista-avustin luo turvallisuutta pitkille matkoille ja myös automaattisesti toimivat pitkät valot ovat mukavat ja toimivat aika hyvin. Kun ajaa paljon, oppii arvostamaan sitä, ettei valoja tarvitse räplätä jatkuvasti. Samat varusteet löytyvät myös Proacestani.

  Miten saat aikasi kulumaan pitkillä ajomatkoilla?

  Kuuntelen paljon musiikkia tai podcasteja, mutta keikkareissuilla usein vain ajattelen asioita. Olen huomannut, että kun arjessa on jatkuvasti kiire paikasta toiseen, harvoin ehtii sen paremmin ajatella asioita. Kun autoillessa tekee vain yhtä melko yksinkertaista asiaa, mieli jotenkin rentoutuu ja saa uusia ajatuksia. Siksi automatkat ovat myös hyvä hetki kehitellä uusia lauluja. Kun hyvä aihio alkaa kehittyä mielessä, laulan sen saman tien puhelimen äänittimeen.

  Olli Halonen asuu puolisonsa kanssa Espoossa. Vaikka kaupunki on suuri, on sielllä paljon myös maalaismaisia maisemia. ”Se sopii hyvin tällaiselle maalla kasvaneelle. Lähellä on peltoja, joilla traktorit ajelevat ja talvella lähitienoilta pääsee suoraan hiihtoladuille."
   
  Kuinka usein vaihdat autoa?

  En oikein tiedä! Minulla on ollut tosi pitkään sama auto, mutta toisaalta rahatilanteeni oli aiemmin huonompi kuin nykyään. Edellinen autoni ennen Aurista meni vaihtoon, kun siihen alkoi tulla iän myötä jatkuvasti vikaa. Nyt elämä näyttää, tuleeko minulle uusia haluja vaihdella autoa useammin. En toisaalta ole se tyyppi, joka aina janoaa uusinta autoa. Luultavasti jatkossakin vaihdan autoa ikääntymisen ja tarpeen mukaan.

  Hauskin autoiluun liittyvä muistosi?

  Aiemmin meillä ei ollut bändin kanssa omaa pakettiautoa, vaan vuokrasimme pakuja tarpeen mukaan. Yleensä nekin toimivat, mutta eivät aina. Kerran olimme jossakin Lapissa liikenteessä, kun pakettiautomme sisälämmitin lakkasi toimimasta, eikä käynnistynytkään enää. Pakkasta oli yli 20 astetta, mutta koska keikka odotti, matkaa oli jatkettava. Hytisimme autossa ja skrabasimme välillä laseja jäästä puhtaaksi, että näimme edes jotakin eteemme. Silloin ajattelin, että on tämä kyllä hommaa.

  Millainen olisi unelmiesi auto?

  Minulla oli pitkään moottoripyörä. Tykkäsin ajaa sillä tosi paljon, mutta myin sen kuitenkin hetki sitten pois. Prätkä alkoi tuntua hankalalta jo siksikin, että päällä pitää aina olla ajovaatteet, ja sitten kun menee jonnekin, on tietenkin aina ne ajovaatteet niskassa. Olen nyt ajatellut, että avoauto voisi olla tosi kiva. Siinä tuntuisi ehkä sitä prätkästä tuttua tuulen tuomaa vapautta, mutta samalla voisi liikkua kesäretkillä normaaleissa vaatteissa ja saada käyttöönsä ikään kuin prätkän sekä auton parhaat puolet. 

  "Muusikon ammattia ja autoilua ei ehkä heti tule liittäneeksi yhteen, mutta usein muusikon työstä suurin osa on autolla ajoa", kertoo Olli Halonen. 

 • Kuka
  Olli Halonen, 35

  Ammatti: Laulaja ja lauluntekijä Olli Halosen tunnetuin hitti Pohjola nousi vuonna 2021 Spotifyn kuunnelluimmaksi kappaleeksi Suomessa sekä seuraavana vuonna Suomen singlelistan ykköseksi ja soitetuimmaksi radiokappaleeksi. Muita Halosen tunnetuimia hittejä ovat Pimeys, Isäni ikäinen, Suomen kesä ja Kylä keskellä ei mitään.

  Asuu: Kuopiosta kotoisin oleva Halonen muutti 19-vuotiaana musiikin perässä Helsinkiin. Nykyisin hän asuu puolisonsa kanssa paritalossa Espoossa. ”Se sopii hyvin muusikoille, sillä ammatille tärkeä Helsinki on lähellä."

  Harrastukset: Halonen harrastaa lenkkeilyä, hiihtoa, kuntosalilla käymistä sekä musiikkia. ”Usein tykkään vain soitella kitaraa. On aika vaikea sanoa, missä harrastus loppuu ja työ alkaa, eikä oikeastaan tarvitsekaan.”

  Auto: Toyota Corolla Hatchback on vuosimallia 2022 ja sillä on ajettu noin 35 000 kilometriä. 


   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua