1. Toyota Way
 2. Ihmiset
 3. Pia lähtee autokauppaan, kun kasassa on puoli miljoonaa
Toyota palvelee

Pia lähtee autokauppaan, kun kasassa on puoli miljoonaa

Minun Toyotani
Tahallisen harhaanjohtavalla klikkiotsikolla ei ole mitään tekemistä rahan kanssa – päinvastoin. Toyota Priuksella ajava Pia Hytönen tykkää ostaa laatua ja tavoittelee puolen miljoonan kilometrin haamurajaa. Pia ja luotettava Prius kulkevatkin yhdessä, kunnes korjauskulut ylittävät auton arvon tai kavala katalysaattorivaras erottaa parivaljakon.
 • Teksti: Juho Paavola
 • Kuvat: Juho Paavola
 • 13.12.2022
 • Miksi valitsit Priuksen?

  Myös edellinen autoni oli Toyota Prius, ja se oli tosi hyvä. Asun Porvoossa, mutta työskentelen ekokosmetologina ja koulutettuna hierojana yrityksessäni Helsingin Lauttasaaressa. Tarvitsen luotettavan auton, jolla on mukava ja turvallinen ajaa työmatkaa ympäri vuoden. Minulla oli tavoitteena, että olisin päässyt ennen vaihtoa edellisellä Priuksellani 500 000 kilometriä, mutta yhteinen taipaleemme jäikin 450 000 kilometriin. Silloin autostani varastettiin katalysaattori, eikä vakuutusyhtiö enää suostunut korjaukseen. Niinpä ostin tämän nykyisen, ja tavoitteenani olisi päästä nyt se 500 000 kilometriä.

  Mikä autossasi on parasta?

  Parasta on se, että voin luottaa siihen. Edellisessä Priuksessani ei ollut vikoja, ja vain kuluvia osia piti vaihtaa. Auto on turvallinen, ja kyllä näinä korkeiden öljyhintojen aikana pieni kulutuskin on tärkeää. Parhaimmillaan pääsen 3,6 litran keskikulutukseen, joka on mielestäni todella alhainen. Samalla Prius on tilava, mikä on minulle tärkeää. Yrittäjänä kuljetan paljon tavaraa tukusta ja harrastan retkiluistelua, melontaa ja pyöräilyä. Tykkään siitä, että tavarat mahtuvat helposti kyytiin.

  Toyota Prius on tilava ja tavarat mahtuvat helposti kyytiin. Pia harrastaa retkiluistelua, melontaa sekä pyöräilyä, ja välineet vievät paljon tilaa.
   
  Mitä Toyota merkkinä merkitsee sinulle?

  Se on auto, josta minulla on ensimmäiset automuistoni. Kun olin lapsi, äidilläni oli Toyota Corolla, jolla kuljimme – karvanoppineen kaikkineen. Myöhemmin sama auto vei minut ja kaverini sujuvasti ensimmäisille festarireissuille ja sieltä myös takaisin kotiin. Edelleen Toyota merkitsee minulle turvallisuutta ja luotettavuutta. Se vie minut pisteestä A pisteeseen B.

  Mitkä ominaisuudet ovat sinulle autossa tärkeitä?

  Sanotaan nyt ruma sana eli perseenlämmitin! Se on näin talviaikaan aivan ehdoton varuste, jonka merkityksen ymmärtää vasta, jos sitä ei ole. Aikaisemmin autossani ei ollut penkinlämmittimiä, joten istuin lampaantaljan päällä. Nykyisessä autossani etenkin maan- ja moottoritiellä ajettaessa mukautuva vakionopeudensäädin tekee ajosta vaivatonta, ja esimerkiksi kaistavahti ja kuolleen kulman varoitin lisäävät turvallisuutta. Niitä en enää vaihtaisi pois.

  Kuinka usein vaihdat autoa?

  En kovin usein. Olen siinä mielessä aika huono kuluttaja, että ajan autoni loppuun. Auto on minulle väline, jolla siirryn paikasta toiseen, mutta en näe siinä sen suurempaa itseisarvoa. Kun kaikki toimii, se riittää. Jos säännöllisesti huoltamalla ja autoa korjaamalla saan siihen lisää kilometrejä, teen sen mielelläni. Kun remontit alkavat maksaa enemmän kuin autolla on arvoa, vaihdan sen pois.

  Pia Hytönen ajaa Porvoosta omaan työpisteeseensä Helsingin Lauttasaareen 60 kilometriä suuntaansa, siksi auton pitää olla luotettava ja turvallinen. 
   
  Millaisessa käytössä autosi on?

  Kyllä se aika kovassa käytössä on. Työmatkani Porvoosta Helsinkiin on noin 60 kilometriä suuntaansa. Kun käyn Helsingissä töissä kolmena tai neljänä päivänä viikossa, pelkästään työmatkoja kertyy viikoittain noin 400 kilometriä. Kun päälle tulevat vielä ajomatkat harrastuksiin ja synnyinseuduilleni Keski-Suomeen, tulee ajoa vuodessa semmoiset 30–40 000 km. Edellinen Prius kesti hyvin ja meni heittämällä katsastuksista läpi, eli eiköhän tämäkin.

  Mikä on hauskin autoiluun liittyvä muistosi?

  Olen bensapihi ihminen ja uskon aina vakaasti siihen, että viimeinen pisara riittää perille tai seuraavalle huoltoasemalle asti. Mukana on kuitenkin paljon katteetonta optimismia, joka on jättänyt minut monesti tien varteen. Kerran minulta loppui bensa pari kilometriä ennen ABC-asemaa lähellä Porvoota.

  Tunnen itseni jo sen verran hyvin, että minulla on kanisteri mukana – tyhjä tietty, ettei auto ala haista bensalta. Kun lähdin kävelemään kohti huoltamoa, eräs nuori poika pysähtyi ja tarjosi minulle kyydin huoltsikalle. Vaikka autoni oli hänelle väärässä suunnassa, hän vei minut vielä takaisin autolleni. Ihmisten huonosta käytöksestä puhutaan paljon, ja tuntui mukavalta huomata, että hyviä ihmisiä löytyy ja voi osua myös omalle kohdalle.

  Millainen olisi unelmiesi auto?

  Annan sisäisen blondini vastata: sellainen, jossa riittäisi bensaa tankissa ikuisesti. Kuten edellinen tarina kertoo, Prius ei ole jättänyt minua pulaan, mutta olen usein itse tehnyt kaikkeni joutuakseni kiipeliin. Kun löytyy auto, jonka tankki tai akku on loputon, tulee kaupat. Olettaen tietenkin, että se on Prius!

  Luonnossa liikkuminen kuuluu Pian harrastuksiin ja autolla pääsee moniin paikkoihin, mihin julkiset eivät kulje. 

 • Kuka
  Pia Hytönen, 51

  Ammatti: Pia Hytönen työskentelee ekokosmetologina ja hierojana Pieni huili -yrityksessään.
  ”Aloitin uudessa ammatissani ja yrittäjänä viitisen vuotta sitten. Halusin vaihtaa kiireen ja alituisen keskeneräisyyden tunteen työhön, joka aina selkeästi alkaa ja myös loppuu. Työ on kivaa, sillä hoidoissa olleet asiakkaat poistuvat luotani hyvällä mielellä.” 

  Asuu: Porvoossa.

  Perhe: Avomies ja aikuinen poika. 

  Harrastukset: Hytönen harrastaa retkiluistelua, melontaa, pyöräilyä ja luonnossa liikkumista.

  Auto: Toyota Prius on vuosimallia 2018 ja sillä on ajettu 130 000 kilometriä.


   

   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua