1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. Sähköautoilijat ovat poikkeuksellisen tyytyväisiä
Toyota palvelee

Sähköautoilijat ovat poikkeuksellisen tyytyväisiä

Toyota Vakuutus
Suomen autokanta sähköistyy vauhdilla. Ifin teettämästä kyselystä käy ilmi, että nykyiset täyssähköautoilijat ovat erittäin tyytyväisiä tekemäänsä valintaan.
 • Teksti: Sanna Tapola
 • Kuvat: Toyota ja Sam Jamsen
 • 21.9.2023
 • Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastojen mukaan täyssähköautot ovat yksityiskäytössä ylivoimaisesti halutuin käyttövoima kuluvana vuonna. 

  ”Elokuuhun 2023 mennessä ensirekisteröityjen yksityiskäytössä olevien täyssähköautojen määrä on jo tuplaantunut vuoteen 2022 verrattuna”, kertoo Ifin sähköautovakuutusten tuotepäällikkö Janne Sivenius.

  Ifin tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset sähköautoilijat ovat myös poikkeuksellisen tyytyväisiä käyttövoiman suhteen tekemäänsä valintaan. Peräti 98 prosenttia suosittelisi sähköautoilua muille ja lähes kaikkien seuraavakin auto on todennäköisesti tai varmasti täyssähköauto.

  ”Tämä ennakoi sitä, että paluuta ei enää ole. Suomen autokanta sähköistyy kiihtyvällä tahdilla ja lataamiseen liittyvä infrastruktuuri kehittyy varmasti samassa tahdissa”, Sivenius toteaa.

  Ifin sähköautovakuutusten tuotepäällikkö Janne Sivenius kertoo tämän vuoden elokuuhun mennessä ensirekisteröityjen yksityiskäytössä olevien täyssähköautojen määrän tuplaantumeen viime vuoteen verrattuna.
   
  Sähköautojen tekniset viat harvinaisia

  Ajamisen edullisuus on merkittävin syy valita sähköauto, totesi 74 prosenttia kyselyyn vastanneista. Toiseksi tärkein syy ovat edullisemmat ylläpitokustannukset ja kolmanneksi hiilidioksidipäästöjen vähentäminen.

  ”Aiemmin ympäristösyyt nousivat vastaavissa kyselyissä vahvemmin esiin. Nyt ne tuntuvat olevan sähköautoilijoille jo itsestäänselvyys. Tärkeintä on, että sähköauto on kustannustehokas ratkaisu”, Sivenius pohtii.

  Joka viides sähköautoilija on jopa innostunut ajamaan autollaan enemmän kuin ennen. Ajokilometrien määrän kasvua kuskit perustelevat yleisimmin edullisuudella ja ajomukavuudella.

  Suurimmalla osalla kyselyyn vastanneista ei ole ollut sähköautossaan teknisiä ongelmia. Nekään, joilla teknisiä vikoja on ollut, eivät koe ongelmien muuttaneen suhtautumista sähköautoiluun kielteisemmäksi. Yleinen oletus sähköautoihin liittyvistä teknisistä vioista ei myöskään näytä Siveniuksen mukaan pitävän paikkaansa.

  ”Esimerkiksi akun oikosulusta johtuvat palot ja ylikuumenemiset ovat yksityisautoilijoilla todella harvinaisia”, Sivenius kertoo ja jatkaa:

  ”Vakuutusyhtiön näkökulmasta paljon isompi huolenaihe on se, miten autoa ladataan. Kotona autoaan lataavien kannattaa aina tarkistaa ammattilaisen kanssa, että latauspistoke soveltuu täyssähköauton säännölliseen lataamiseen.”   

  Sähköautoja ladataan eniten julkisilla latausasemilla

  Kyselystä käy ilmi, että julkisia latausasemia – pysäköintihalleja ja huoltoasemia – käytetään sähköautojen lataamisessa niukasti enemmän kuin kotona olevia latausasemia. Kaksi kolmesta lataa autoaan kotona ja vain joka neljäs työpaikalla.

  ”Kotilataaja on parhaimmassa asemassa eikä välttämättä tarvitse julkista latausvaihtoehtoa ollenkaan. Kotona lataaminen on helppoa ja varsinkin pörssisähköä käyttävälle tällä hetkellä myös varsin edullista”, Sivenius sanoo.

  Julkisten latausasemien käyttäminen on Siveniuksen mukaan kuitenkin yleistä, sillä taloyhtiöiden infrastruktuuri on usein latauspaikkojen osalta keskeneräistä.

  ”Sähköautoja on eniten isoissa kaupungeissa ja latauspaikkoja on vaikeaa rakentaa nopeasti isoihin kerrostaloyhtiöihin. Sähköautoilu myös jakaa mielipiteitä, mikä voi myös hidastaa autojen lataamiseen liittyvää päätöksentekoa taloyhtiöissä.”

  Sähköauton akusto ja latausjohto kuuluvat Toyota Vakuutukseen muiden normaalien osien tapaan. Kotilatausasema kannattaa vakuuttaa Ifin laajalla kotivakuutuksella.
   
  Joka kolmas kokee latausten suunnittelun haastavaksi

  Aivan täysin huolettomana eivät sähköautoilijatkaan ajele. Kyselystä käy ilmi, että noin kolmasosa sähköautoilijoista kokee suurimmiksi haasteiksi sekä matkojen suunnittelun latausten mukaan että pakkasen vaikutuksen autoiluun.

  ”Sähköautoilijan on mietittävä matkansa uudella tavalla, varsinkin, jos reitti ei ole pidemmällä matkalla tuttu. Silloin sopivan suurteholaturin löytyminen voi olla hankalaa tai lataamisen hinta kalliimpi. Latausinfran kehittyminen helpottaa varmasti jatkossa matkasuunnittelua”, Sivenius pohtii.

  Viidesosa sähköautoilijoista kokee myös haasteeksi muiden kuin sähköautoilijoiden negatiivisen asenteen sähköautoilua kohtaan. Lisäksi polttomoottoriautojen pysäköiminen latauspaikalle harmittaa sähköautoilijoita.

  ”Uusi teknologia jakaa aina ensin mielipiteitä. Teknologian kehittyminen mahdollistaa jatkossa sen, että markkinoille saadaan enemmän kohtuuhintaisia sähköautoja. Uskon, että sähköautojen yleistyessä myös asenteet sähköautoilua kohtaan muuttuvat jatkossa”, Sivenius pohtii.

  Kattava vakuutus on sähköautoilijalle tärkeä

  Sähköautoilijoiden mielestä on tärkeää, että vakuutus kattaa sähköauton akun, latausjohdon, lasikaton sekä erilaiset tutkat ja kamerat.

  ”Sähköautoilijat ovat hyvin tietoisia autonsa korjauskustannuksista, jotka vaihtelevat paljon eri automerkkien ja -mallien välillä”, Sivenius toteaa.

  Sähköauton akusto ja latausjohto kuuluvat Toyota Vakuutukseen muiden normaalien osien tapaan. Kotilatausasema kannattaa vakuuttaa Ifin laajalla kotivakuutuksella.

  Artikkelin tiedot perustuvat Ifin teettämään kyselytutkimukseen, johon vastasi huhti-toukokuussa 2023 yhteensä 306 täyssähköautolla ajavaa Ifin asiakasta. Kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta Sales Questor Oy.

 •  Lue lisää Toyota Vakuutuksesta:

  Toyota Vakuutus sai arjen sujumaan vahinkotilanteessa

  Totta vai tarua? Sattuuko miehille enemmän autovahinkoja kuin naisille?

  Näin autovahinko hoidetaan kuin Strömsössä

  Juha yllättyi korvausprosessin helppoudesta

  Toyota Corollan vahingosta tulikin positiivinen kokemus

  Toyota Vakuutus on järkevä päätös:

  Kun sinulla on Ifin myöntämä Toyota Vakuutus, saat apua vuorokauden ympäri.

  Vahingon sattuessa Toyotasi korjataan alkuperäisillä varaosilla Toyota-ammattitaidolla. 

  Toyota Vakuutuksen saat omalta Toyota-jälleenmyyjältäsi tai puhelimitse 010 19 19 70.

  Toyota Vakuutuksen myöntää If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike, rekisteröity kotipaikka Tukholma, Y-tunnus 1602149-8, PL 4, 00025 IF.


   

   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua