1. Toyota Way
 2. Autot ja varusteet
 3. Toyotan LED-lisäkaukovalot tuplaavat näkyvyyden pimeällä
Toyota palvelee

Toyotan LED-lisäkaukovalot tuplaavat näkyvyyden pimeällä

Lisävarusteet
Auton vakiokaukovalokeila kantaa noin 200 metriin, mutta Toyotan uudet LED-lisäkaukovalot pidentävät näkyvyyttä 600–700 metriin ja tuovat turvaa pimeäajoon.
 • Teksti: Tuomas I. Lehtonen
 • Kuvat: Adobe ja Toyota
 • 30.11.2022
 • Suomen pitkä ja pimeä talvikausi tuo omat haasteensa autoiluun. Erityisesti pitkillä ja valottomilla maantietaipaleilla ajaminen käy helposti raskaaksi. Turvallisuus kärsii, kun pimeällä liikkuvat hirvet ja peurat pystyy havaitsemaan vasta lähietäisyydeltä.

  Toyota Suomen lisävarusteiden päällikkö Valtteri Heinämaa muistuttaa, että huonosta näkyvyydestä ei tarvitse kärsiä pimeälläkään. Moniin Toyotan henkilö- ja hyötyajoneuvomalleihin on saatavissa LED-lisäkaukovalot, jotka pidentävät kuljettajan näkökenttää reilusti. Tämä on harvinaista herkkua, sillä useimmilla automerkkien lisävarustelistalta ei lisäkaukovaloja löydy.

  ”Useimpiin Toyotoihin on saatavissa hyvän valotehon omaavia LED-lisäkaukovaloja, joita käyttämällä auton kaukovalojen valovoima voidaan helposti tuplata. Auton vakiokaukovalot mahdollistavat näkyvyyden noin 200 metriä eteenpäin. LED-lisävalojen valokeila pidentää näkyvyyttä 600–700 metriin. Ero on siis todella suuri”, Heinämaa kertoo.

  LED-lisäkaukovalo sulautuu tyylikkäästi Toyota RAV4:n maskiin.
   
  Suuri valoteho tuo lisäaikaa jarruttamiseen

  Heinämaa suosittelee LED-lisäkaukovaloja erityisesti pitkiä matkoja usein ajaville autoilijoille. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että lisäkaukovalojen hyödyt ovat sitä suuremmat, mitä enemmän ajetaan maantiellä Suomen suurten asutuskeskusten ulkopuolella. Kun vastaantulevaa liikennettä on vähemmän, voidaan pitkiä ajovaloja hyödyntää tehokkaammin.

  ”Lisäkaukovalojen ansiosta kuski pystyy näkemään lähes yhtä kauas kuin päivällä. Sillä on todella iso merkitys ajoturvallisuuden kannalta. Aikaa yllättäviin tilanteisiin reagoimiseen ja jarruttamiseen on merkittävästi enemmän kuin tavanomaisilla kaukovaloilla ajettaessa. Hyvä näkyvyys parantaa myös ajomukavuutta ja vähentää pimeällä ajamisen aiheuttamaa stressiä”, Heinämaa sanoo.

  Uusiin Toyotoihin on saatavissa lisävarusteena kaukovaloautomatiikka, joka helpottaa olennaisesti ajamista pimeällä. Useimmat Toyotan LED-lisäkaukovalot toimivat lähtökohtaisesti yhteen Toyotan kaukovaloautomatiikan kanssa. Mahdolliset mallikohtaiset rajoitukset on mainittu lisävarustehinnastossa. 

  Uudessa kaarevalinjaisessa ja kehyksettömässä lisävalomallissa on parkkivalotoiminta vaihdettavalla värillä (oranssi/valkoinen).
   
  LED-valot istuvat saumattomasti keulan muotoihin

  Perinteisesti lisäkaukovalot ovat olleet suuria pyöreitä valaisimia, jotka erottuvat auton keulasta selvästi ja muuttavat merkittävästi auton ulkonäköä. Monet autoilijat ovatkin vierastaneet lisäkaukovaloja juuri ulkonäöllisistä syistä. Uudet suorakulmaiset ja yhtenäiset LED-lisäkaukovalot ovat toista maata.

  ”Toyotan tarjoamat LED-lisäkaukovalot ovat kapeita ja muodoltaan siroja. Kaukovaloja tarvitaan vain yksi ja se voidaan yleensä integroida auton etumaskiin tai sijoittaa perinteisemmin rekisterikilven ylä- tai alapuolelle. Automallikohtainen lisävaloratkaisu istuu saumattomasti auton muotoihin ja luo keulaan viimeistellyn tyylikkään ilmeen”.

  Monien uusien Toyota-mallien keula kaareutuu tyylikkäästi, joten myös niihin sopivat LED-valot on tyylitelty kaareviksi. Tämä tuo ulkonäön ohella keskeisen hyödyn myös valon suuntaamiseen.

  ”Osa valosta suuntautuu tien reunaan ja vierustaan, jolloin esimerkiksi tien läheisyydessä olevat eläimet on helpompi havaita. Tällä on iso merkitys turvallisuuden kannalta”, Heinämaa toteaa.

  Ei siis ihme, että kompakti ja tyylikäs LED-lisävalo ruksataan usein Toyotan lisävarustelistalta.

  ”Paljon ajavalle LED-lisävalo on järkevä valinta. Hyötyyn nähden myös lisävalojen hinnoittelu on hyvin kohtuullinen. Asennettuna lisävalon saa 300–700 eurolla auto- ja valaisinmallista riippuen. Valaisimet ovat pitkäikäisiä ja Toyota myöntääkin niille 3 vuoden tai 100 000 kilometrin takuun”, Heinämaa sanoo.


 • Miksi lisäkaukovalot?
  • Auton vakiokaukovalot mahdollistavat näkyvyyden noin 200 metriä eteenpäin. LED-lisävalojen valokeila pidentää näkyvyyttä 600–700 metriin. 
  • Lisäkaukovalojen ansiosta kuski pystyy näkemään lähes yhtä kauas kuin päivällä.
  • Aikaa yllättäviin tilanteisiin reagoimiseen ja jarruttamiseen on merkittävästi enemmän kuin tavanomaisilla kaukovaloilla ajettaessa.

   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua