1. Toyota Way
 2. Ihmiset
 3. Erämiehen kotipihalla on neljä eri-ikäistä Toyotaa
Toyota palvelee

Erämiehen kotipihalla on neljä eri-ikäistä Toyotaa

Hyvä tyyppi
Toyotat ovat tulleet korjaamo- ja varaosapäällikkö Pasi Martikaiselle tutuiksi heti ensimmäisessä kesätyöpaikassa. Nuoren autoasentajan luja työmoraali näkyy nyt päällikön arjessa.
 • Teksti: Juha-Pekka Honkanen
 • Kuvat: Juha-Pekka Honkanen
 • 16.2.2023
 •  

  Kajaanin No-Pan Auton riveihin heinäkuussa 2004 liittynyt Pasi Martikainen otti vastaansa syksyllä 2022 huoltopuolen esimiestehtävien lisäksi myös varaosatoiminnan vetovastuun. Työvuosia No-Pan Autossa on kertynyt nyt 18. 51-vuotias kajaanilainen valitsi autoalan jo nuorena, ja työuraa on siivittänyt erityisesti Toyota-autojen kanssa työskentely. Ensimmäinen autoalan työpaikka löytyi kotikunnan Suomussalmen Toyota-huoltopisteessä Teboil Turjanhovissa.

  ”Olin Turjanhovissa töissä kaikki kesät aina valmistumiseen asti. Sen jälkeen pääsin Postin varikolle asentajaksi. Jakeluautoina palvelivat Toyota Corollat – ratti oli vain väärällä puolella”, Martikainen sanailee.

  Armeijan harmaat Kainuun prikaatin kuljetuskomppaniassa Kajaanissa kutsuivat vuonna 1991. Moottorialiupseeri palveli täydet 11 kuukautta.

  ”Kainuun prikaatissa vastaan tulivat Postin Corollojen sijaan Land Cruiserit ja Hiluxit.”

  Toyota Corolla KE30 vuosimallia 1979 oli Pasi Martikaisen ensimmäinen auto. Kuvassa on samantyyppinen, mutta hieman vanhempi KE25.

   

  Hyvälle tekijälle on löytynyt tekemisen paikkoja

  Armeijaa seurasi teknillinen koulu Oulussa. Seuraavat käänteet muovasivat automiehestä monipuolisen ammattilaisen. ”Tekusta” valmistunut Martikainen sijaisti ensin ammattikoulun auto-osaston opettajana ja vietti useamman vuoden autoasentajana Kajaaniin palattuaan. Työnjohtajan tehtäviin Martikainen siirtyi 2002.

  ”Huollan ja korjaan edelleen itse perheen vanhemmat Toyotat. Uudemman kuuluvat Relax-turvan piiriin, ja niiden huollosta vastaavat omat asentajamme.”

  Hän pohtii, että juuri monipuolinen työhistoria asentajana tukee huollon ja nyttemmin varaosamyynnin vetämistä.

  ”Olen elättänyt itseni samalla työllä monta vuotta, joten voin hypätä asentajan housuihin ja miettimään asiaa mekaanikon kannalta. Asentajille on tärkeää, että päällikkö voi tarvittaessa vetää itsekin haalarit ylleen.”

  Pasi Martikainen nappasi maaliskuussa 2022 Kiantajärvellä pilkillä  830 grammaa painavan ahvenen. Pituutta kalalla oli kokonaiset 39 senttiä.

   

  Toyota-merkkiuskollinen perhe

  Kun roima siivu työurasta on sujunut Toyota-autojen parissa, lienee itsestään selvää, että perheen pihassakaan ei muita merkkejä näy.

  ”Olen pienestä pitäen ymmärtänyt miten luotettavia autoja Toyotat ovat.”

  Juuri nyt hän ajaa itse vuoden 2018 Toyota RAV4:llä, ja hänen vaimollaan on vuotta tuoreempi Toyota Corolla. Perheen pojat ajavat Auriksella ja Corollalla.

  Toyota RAV4 valikoitui nelivetona ja hybridinä erä- ja luontoharrastusten myötä. Nelivedolla uisteluveneen laskeminen veteen onnistuu haastavassakin luiskassa ja maavara auttaa metsäautoteillä. Parhaimpina jahtiaikoina Martikainen pakkaa metsästysvarusteet mukaansa ja suuntaa metsään suoraan töiden päätyttyä. Luonto- sekä eräharrastukset ovat tärkeää vastapainoa vastuulliselle työlle.

  ”Pilkkiminenhän on aivan parasta siihen – töissä on tohinaa ja hälinää, mutta pilkkireikään tuijottaessa aivot saa todella hyvin narikkaan.”

  Monipuolinen työhistoria asentajana tukee huollon ja nyt myös varaosamyynnin vetämistä, pohtii Pasi Martikanen.

 •  Kuka
  Pasi Martikainen, 51

  Ammatti: korjaamo- ja varaosapäällikkö No-Pan Autossa Kajaanissa

  Asuu: Kajaanissa.

  Auto: Toyota RAV4. Muilla perheenjäsenillä on omat Toyotansa.

  Harrastukset: Metsästys ja kalastus.


   

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua