Toyota palvelee

Yhteistyöurheilijamme

Start Your Impossible

Meille on erittäin tärkeää tukea paikallisia urheilijoitamme. Tällä sivulla jaamme yhteistyöurheilijoidemme Leo-Pekka Tähden, Matti Suur-Hamarin ja Toyotan tukeman Suomen Breikkiliiton tarinat. Toivomme näiden tarinoiden, jotka kertovat mm. suomalaisesta sisusta, voimakkaasta tahdosta ja periksiantamattomasta työstä parempien tulosten saavuttamiseksi, inspiroivan jokaista haastamaan oman mahdottomansa.

Leo-Pekka Tähti

Syntymäaika
22. kesäkuuta, 1983

Kotipaikka
Pori

Laji
Ratakelaus

Paralympialaiset
2004, 2008, 2012, 2016, 2020

  • Viisinkertainen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti on dominoinut lajiaan ratakelausta maailman parhaana jo yli kymmenen vuoden ajan. Hän on saavuttanut urallaan 32 arvokisamitalia: ”Lepen” kaulaan on ripustettu viiden paralympiakullan lisäksi kaksi muuta paralympiamitalia, 11 MM-mitalia ja 14 EM-mitalia. Useita kertoja Vuoden vammaisurheilijaksi valittu Tähti on valittu myös Vuoden urheilijaksi 2016, ja lisäksi hänet on palkittu Suomen tasavallan presidentin myöntämällä Suomen Leijonan I luokan ritarimerkillä solkineen vuonna 2012. 

    Konkarikelaajan palkintokaappi pullistelee mitaleja ja pokaaleja, mutta yhä edelleen motivaatio harjoitteluun on korkealla. Leo-Pekalla on aina ollut kova halu todistaa voimansa ja kykynsä tekojen kautta. Miehen voimalause on ”Kehitys pysähtyy tyytyväisyyteen”. Leo-Pekka saa itsestään ja treeneistään irti paljon mm. mielikuvaharjoitteiden avulla: hän kuvittelee viereensä kilpailijan, mikä motivoi häntä harjoittelemaan täysillä.

    Leo-Pekka treenaa sekä Suomessa että Espanjassa, leipälajiaan ratakelausta sekä kakkoslajiaan pyörätuolikoripalloa. 

    Seuraavaksi konkarikelaaja tähtää vuoden 2024 Pariisissa järjestettäviin paralympialaisiin.

    – Olen erittäin kiitollinen Toyotalle, että he ovat tukemassa minua urani viimeisiin koviin kilpailuihin ja ennen kaikkea kohti Pariisia 2024. Toyotalla on merkittävä rooli tukiessaan minua kohti tavoitteitani. Toyotan arvoissa yhdistyy samanlaisia asioita kuin omassa arvomaailmassani. Ihmisten kunnioitus ja syrjinnän vastaisuus tekevät Toyotan yhteistyökumppanuudesta itselleni luontevaa, Suomen menestynein vammaisurheilija kertoo.

  • Suomen breikkimaajoukkue

    Akrobaattinen breakdance eli breaking on mukana olympialaisissa ensimmäistä kertaa Pariisin kesäkisoissa 2024. Epävirallisissa korttelibileissä 1970-luvun Bronxissa alkunsa saanut laji alkoi saada urheilullista muotoa 1990-luvulla, jolloin lajissa järjestettiin ensimmäisiä kilpailuja.

    Vuoden 2024 Pariisin olympialaisissa kilpaillaan miesten ja naisten sarjoissa, joissa molemmissa on mukana karsinnoista selvinneet 16 urheilijaa. Olympiaturnaus järjestetään lajille ominaisessa yksi vastaan yksi -battlen muodossa. Fyysisesti erittäin vaativa breaking on arvostelulaji, jossa yhdistyvät suunniteltu koreografia ja hetkessä elävän tanssijan intuitio ja luovuus. Pisteitä jaetaan esimerkiksi tanssijan tavasta tehdä eri liikkeitä ja yhdistellä niitä DJ:n soittaman musiikin tahdissa.

Toyota tukee Suomen breikkimaajoukkuetta pääyhteistyökumppanina olympiaunelman tavoittelussa. Vaikka katse on vuodessa 2024 ja Pariisissa, tärkeää on aika ennen olympialaisia, jolloin kierretään kisoja ja kerätään ranking-pisteitä Pariisia varten. Kisoissa kerättyjen pisteiden avulla rankataan 40 tanssijan kärki, joista karsintojen kautta Pariisiin pääsee lopulta vain 16 miestä ja 16 naista. Suomen maajoukkueessa on kuusi miestä ja neljä naista eli yhteensä 10 tanssijaa.

”Meille on tosi tärkeää, että saamme mukaan Toyotan tapaisia yhteistyötahoja, jotka aidosti haluavat tukea tätä lajia tanssilajina, ei vain olympialajina”, joukkueeseen kuuluva Ramona Panula toteaa.

Suomen breikkimaajoukkueen matkaa voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #TST. Se on lyhenne sanoista ”toisillemme, skenelle ja torille”. Tavoitteena on, että mitaleja tulee, mutta yhtä tärkeää on lajin kehittäminen yleisesti.

”Haluamme, että tästä tekemästämme toiminnasta hyötyy koko skene ja että myös he, jotka eivät kierrä kisoja, saavat tästä lajia kehittävää toimintaa.  Ja tietysti se, että lopuksi päästään sitten sinne torille”, lajilegendoihin kuuluva Jussi Sirviö linjaa.

Matti Suur-Hamari

Syntymäaika
31. toukokuuta, 1986

 

Kotipaikka
Ruka

 

Laji
Paralumilautailija

 

Paralympialaiset
2018, 2022

 

  • Matti Suur-Hamari törmäsi moottoripyörällään elokuussa 2009 henkilöauton kanssa. Hän loukkaantui onnettomuudessa pahasti, ja Matin toinen jalka jouduttiin amputoimaan polven alapuolelta. Matti päätti jo sairaalassa toipuessaan, että hän jatkaa lumilautailua ja tekee kaikkensa, että pääsee paralympiajoukkueeseen edustamaan Suomea arvokilpailuihin.

    Toive toteutui ja vuosien kova työ palkittiin parhaalla mahdollisella tavalla paralympialaisissa Etelä-Korean Pyeongchangissa vuonna 2018: Matti toi Suomen joukkueelle lumilautacrossista kultaa sekä banked slalomista pronssimitalin.

    Harjoitellessaan Matti vahvistaa erityisesti vammautunutta jalkaansa. Harjoittelussa hän korostaa myös psyykkisen puolen kehittämistä. Matti arvioi, että kisasuoritus ja menestys arvokilpailuissa perustuvat ensisijaisesti mielenhallintaan. Hän pyrkii saamaan rennon ja keskittyneen mielialan, jolla saa itsestään irti mahdollisimman hyvät suoritukset.

    Kilpailu-ura huipentui lumilautacrossin paralympiakultaan Pekingissä vuonna 2022. Paralympiamenestyksen täydensi hopeamitali banked slalomissa.  On hienoa huomata, että Toyota isona globaalina yhtiönä on kiinnostunut myös ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista. Voin ilokseni todeta, että jaamme Toyotan kanssa täysin samanlaisen arvomaailman. Uskon että pääsemme toteuttamaan huikeita yhteistyökuvioita tulevina vuosina, menestynyt lumilautailija toteaa.