1. Toyota Way
 2. Vinkit ja palvelut
 3. 10 parasta vinkkiä joululoman ajomatkaan | Toyota Way
Toyota palvelee

10 parasta vinkkiä joululoman ajomatkaan

Autoloma
Joululoma kolkuttelee jo ovella ja koko perhe odottaa innokkaasti matkaan lähtöä. Pitkän ajomatkan aikana saa pysähdellä, poiketa sivuteille ja viihdyttää perhettä. Näillä vinkeillä pärjää koko perhe!
 • Teksti: Sami Takala & Satu Summa
 • Kuvat: Adobe
 • 11.12.2023
 • Joululomalle autolla, vihdoinkin! Koko perhe pursuu intoa sulloutuessaan autoon. Edessä on pitkä ajomatka joulun kaivattuun lomakohteeseen, mutta miten automatkasta selviää? Annamme kymmenen hyvää vinkkiä.

  1. Tauota matka

  On parempi pitää useita lyhyitä taukoja kuin yksi pitkä, jotta takapuoli ei puudu ja mieli pysyy virkeänä. Auto on järkevää pysäköidä ennen kuin kuljettajaa alkaa väsyttää ja viimeistään, kun alkaa haukotuttaa. Lisäksi takapenkin tiikerit tarvitsevat taukoja pysyäkseen hyvillä mielin koko matkan ajan.

  2. Ota lomafiilis

  Kun ei laadi liian tarkkaa eikä tiukkaa aikataulua, voi pysähdellä vapaammin. Varsinkaan pienten lasten kanssa matkustaessa ei kannata ahnehtia liian pitkiä päivämatkoja. Lapset eivät juuri peittele epämukavuusalueitaan, mikä varmasti heijastelee myös vanhempien lomafiilikseen.

  3. Yövy matkalla

  Jos matkantekoon varaa useamman päivän ja yöpyy puolivälissä, jää aikaa poiketa mielenkiintoisiin kohteisiin matkalla. Vanhan sanonnan mukaan päämäärä ei ole tärkein, vaan matka.

  4. Tee eväät

  Taukoa ei ole aina pakko pitää huoltamolla tai paikallisessa hampurilaisbaarissa (vaikka se voikin olla tosi hyvä vaihtoehto). Monet perheet ovat alkaneet käyttää autojääkaappia ja retkikeitintä, joten eväsretken voi pitää milloin ja missä vain, heti kun alkaa nälättää.

  5. Vältä jättiannoksia

  Jos kuitenkin päätyy pitopöytään, kannattaa syödä kevyesti eikä isosti ja rasvaisesti. Kuljettaja väsähtää herkästi, jos on ahminut mahan täydeltä lihaperunoita tai herkkupizzaa. 

  6. Nukuta lapset

  Ajomatka on kuitenkin hyvä hetki hyödyntää lasten päiväunet. Paussit kannattaa ajoittaa siten, ettei kesken päiväunien tarvitse pysähtyä. Pienet lapset voivat nukkua makeasti useamman tunnin, jolloin matkaa taittuu mukavasti.

   
  7. Varaudu pahoinvointiin

  Lasten kanssa autoillessa muovipussi käden ulottuvilla on hyödyllinen. Jos on taipumusta matkapahoinvointiin, voi ennen matkaa ottaa matkapahoinvointilääkkeen.

  8. Aja rauhallisesti

  Kuljettajan ajotapa vaikuttaa olennaisesti siihen, tuleeko huono olo. Voimakkaat jarrutukset, hätäiset kiihdytykset ja kaarreajo suurella nopeudella lisäävät pahoinvointia.

  9. Leikitä lapsia

  Matka kuluu kuin siivillä, kun on mielekästä puuhaa. Lapset leikkivät mielellään vanhempiensa kanssa vaikkapa autobongailuja, Kuuluisimpia lienee "Keltainen auto", jossa aina äkätessään keltaisen auton, saa pisteitä. Muita hyviä ovat muun muassa "Laiva on lastattu..." jossa lastataan vaikkapa kaikkia K-kirjaimella alkavia eläimiä.

  10. Hyödynnä tekniikkaa

  Kaasujalkaa saa lepuutettua vakionopeudensäätimellä, joka myös estää tahattomat nopeuden ylitykset. Mukautuva vakionopeudensäädin lisäksi hiljentää vauhtia tarvittaessa. Kaikille tieosuuksille ja kaikkiin keleihin vakionopeudensäädin ei silti sovi, joten tarkkana pitää olla..

  Hyvää joulua ja iloista sekä turvallista ajomatkaa lomakohteeseenne! 

Kiihdytä mukaan Toyota-maailmaan

Tilaa Toyota Way -uutiskirje

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua