Talvikauteen valmistautumisen ABC

Mitä autosi kaipaa juuri nyt?

Suomalainen talvi on autolle kova haaste. Suuri osa talvesta ajetaan sohjossa ja loskassa, toisaalta pakkaset saattavat yllättäen hypätä yli 30 asteeseen. Talviajo on kuitenkin varmaa, turvallista ja jopa nautinnollista kunhan teet talven vaatimat huolto- ja kunnostustyöt ajoissa.

Talvihuolto

Helpoin tapa turvata varmat käynnistykset ja lämpimät kilometrit, on tarkistuttaa auto talvea vasten Toyota-jälleenmyyjällä. Koulutettu Toyota-mekaanikko tarkastaa jäähdytysnesteiden pakkaskestävyyden, akun kunnon, talvirenkaiden urasyvyydet, lämmityslaitteen ja ilmastoinnin kunnon. Kaikki ne pienet ja tärkeät yksityiskohdat, joiden toimivuus varmistaa turvallisen ja mukavan talviajon. Tee siis varma ratkaisu ja aja autosi talviajon asiantuntijan tarkastettavaksi.

ProTect-käsittely

Ennen talvea auto on syytä pestä ja vahata kunnolla. Pöly ja lika on syytä pestä pois ja maalipinnan pikkuvirheet kannattaa korjata heti Toyota-korjausmaalilla tai StickerFix-tarrasarjalla. Tehopesun jälkeen maalipinta suorastaan vaatii suojaa. Parhaan suojan saat ProTect-pinnotteella, joka tarjoaa monen vuoden suojan maalipinnalle ilman vahausta. ProTect-pinta hylkii likaa ja siihen tarttunut lika on helpompi puhdistaa. ProTect-käsittelyn autollesi saat vain Toyota-jälleenmyyjältä.

Tuulilasi

Ehjä, puhdas ja naarmuton tuulilasi on tärkeä osa turvallista ajamista. Myöhäissyksyllä hyvää näkyvyyttä, kunnossa olevia tuulilasinpyyhkijöitä ja täyttä säiliöllistä tuulilasin puhdistusainetta todella arvostaa. Laatupyyhkimet pyyhkivät kunnolla eivätkä jätä lasiin raitoja. Joskus ensiavuksi riittää, kun puhdistaa pyyhkijän sulat pesunesteeseen kastetulla rievulla. Kuluneet pyyhkijän sulat kannattaa vaihtaa pareittain. On tärkeää muistaa puhdistaa tuulilasin myös sisäpuolelta. Pölyinen ja likainen lasi huurtuu helpommin.

Tuulilasin pienet iskemävauriot kannattaa korjata heti. Olennaista on, että toimit nopeasti ja suojaat vauriokohdan kosteudelta heti. Toimintaohjeet löydät oheisesta linkistä. Toyota-jälleenmyyjäsi korjaa iskemäjäljet nopeasti ja vaihtaa tarvittaessa tuulilasin ammattitaidolla.

Valot

Syyspimeiden vyöryessä päälle on syytä varmistaa valojen kunto. Märkä asfaltti, tihkusade ja kura syövät valotehoa. Aidoissa Toyota Longlife –polttimoissa riittää kantamaa. Muistathan tarkastaa myös jarru- ja suuntavalojen toimivuuden. Mikäli autosi mittaristossa palaa polttimon epäkunnosta kertova varotusvalo, älä jahkaile vaan hoida asia välittömästi kuntoon. Molempien ajovalojen polttimot kannattaa vaihtaa samalla kertaa.

Suojavarusteet

Auton pitäminen siistinä myös sisältä on helppoa, kun ottaa avuksi oikeat apuvälineet. Tekstiilimatot ovat helposti puhdistettavia ja ne antavat sisätiloille hienostunutta ylellisyyttä. Syksyn kurakeleillä helposti vesipestävät kumimatot ovat verraton apu. Mallikohtaiset reunalliset tavaratilan suojapohjat suojaavat auton verhoilua. Suojapohja on helppo irrottaa ja puhdistaa käytön välillä.

Toyota tarjoaa useita erilaisia ja tehokkaita tapoja suojata autosi niin ulkoa kuin sisältä. Suojavarusteiden avulla autosi ja sen arvo pysyvät parempana pidempään. Lisätietoa suojavarusteista saat Toyota-jälleenmyyjältäsi.

Ilmastointi ja raitisilmasuodattimet

Ilmastointi auttaa pitämään sisätilat kuivempina ja se estää ikkunoiden huurtumista. Ilmastointia kannattaakin käyttää säännöllisesti myös talvella. Muistathan, että ilmastointi tulee huoltaa vähintään kahden vuoden välein.

Ilmastoinnin ohella sisäilman suodatus on tärkeää. Puhdas sisäilma suojaa monelta harmilta. Toyotassa on vakiona tehokas raitisilmasuodatus, kunhan muistat vaihtaa suodattimen puhtaaseen keväisin ja syksyisin. Useimpiin Toyota-malleihin on saatavana myös aktiivihiilisuodatin, joka poistaa epäpuhtauksia hyvin tehokkaasti. Aktiivihiili on todettu autokäytössä erittäin toimivaksi. Suodattimen ainoa oikea huoltotoimenpide on elementin vaihto uuteen.

Jarrut ja iskunvaimentimet

Jarrut ovat auton kuluva osa ja siksi sekä jarrulevyjen että jarrupalojen kuntoa on seurattava säännöllisesti. Talviliukkailla tasainen jarrutusteho on erityisen tärkeää. Jarrujen rahina tai metallinen ääni kertoo, että jarrulevyt tai -palat ovat vaihdon tarpeessa. Jarruhuollon yhteydessä kannattaa tarkistaa myös jarrunesteen vesipitoisuus. Jarrunesteiden vaihtoväli on 2 vuotta.

Yksi laiminlyödyimmistä auton huoltokohteista ovat iskunvaimentimet. Ne saattavat vaurioitua pakkasilla, kun kylmillä vaimentimilla ajetaan esteiden yli. Vaimentimia voi tarkistaa silmämääräisesti pyöräkoteloiden kautta. Vaimentimissa ei saa olla näkyviä vuotoja. Jos epäilet vaimentimien kuntoa, aja Toyota-huoltoon ja anna asiantuntijan varmista, että vaimentimet toimivat oikein.

Renkaat

Talven lähestyessä renkaiden luotettavuus, pito ja ennakoitavuus korostuvat. Talvirenkaisiin vaihtaessasi tarkista urasyvyydet, nastojen määrä ja kunto sekä tietysti rengaspaineet.

Toyota-autoilija löytää uudet renkaat autoonsa helposti Toyotan rengasvalitsimen avulla. Syötä rekisterinumerosi ja valitse haluamasi liike, näet autoosi sopivat rengasvaihtoehdot. Toyota-jälleenmyyjällä on valikoimissaan kaikki laatumerkit. Muista myös uusien nastarenkaiden sisäänajo. Nastojen paras mahdollinen toiminta varmistetaan sisäänajolla, jonka aikana tulee välttää tarpeettomia kiihdytyksiä ja jarrutuksia. Nastat asettuvat lopullisesti paikoilleen n. 500 kilometrin ajon aikana.

Rengasvinkki: Renkaat kuluvat tasaisemmin, jos renkaiden paikkaa vaihdetaan edestä taakse ja päinvastoin n. 7 500 km välein pyörimissuuntaa vaihtamatta. Parempi rengaspari tulee asentaa etuakselille niissä autoissa, joissa on ajohallintajärjestelmä ja taka-akselille niissä autossa, joissa ei ole ajohallintajärjestelmää.

Moottorilämmitin

Pakkasaamun mukavin asia on lämmin auto! Moottorilämmittimen käyttö on järkevää aina, kun lämpötila laskee +5 C asteeseen tai sen alle. Lisälämmitintä käyttävä autoilija voi säästää talven aikana jopa useita kymmeniä litroja polttoainekuluissa. Ylellisen mukavuuden lisäksi lisälämmitin säästää auton moottoria, hermoja sekä luontoa. Jos autossasi on pa-käyttöinen lisälämmitin niin tarkista ennen talven tuloa, että lämmitin toimii kunnolla. Ja mikäli sinulla ei vielä ole lisälämmitintä, tutustu tarjontaamme, hanki lämmitin ja varaa asennusaika huollostamme.

Öljyt ja polttoaineensuodatin

Nykyaikaisen varman ja huolettoman talviajon taustalla on moottoritekniikan ja ennen kaikkea moottoriöljyjen kehitys. Huippuöljyt säilyttävät notkeutensa ja voitelevuutensa kovimmillakin pakkasilla. Öljyjen lisäksi on tarpeen tarkastaa ennen kovimpia pakkasia myös jäähdytysnesteiden pakkaskestävyys.

Dieselautoilijoiden pitää tarkastaa polttoaineensuodattimen kunto. Usein polttoaineen mukana tankkiin joutuu vettä, joka pysähtyy suodattimeen. Jos tämä vesi pääsee jäätymään, matkanteko saattaa keskeytyä. Suodattimen puhdistuksessa/vaihdossa on tärkeää, ettei järjestelmään pääse ilmaa. Varmin ratkaisu on vaihdattaa aito alkuperäinen Toyota-suodatin ja laatuöljyt autoon oman jälleenmyyjäsi huoltopisteessä.

Akku

Täydessä varauksessa oleva akku ja laatuöljyt varmistavat varmat talvikäynnistykset. Nykyaikaisissa autoissa on paljon sähköä kuluttavia laitteita ja jos päivittäiset ajomatkat ovat lyhyitä, akku joutuu koville. Varmista, että autosi akku on kunnossa ja valmis talveen - aja Toyota-huoltoon. Toyota-huollon yhteydessä testaamme akun kunnon veloituksetta. Jos akku kaipaa vaihtoa, muista että aidot Toyota-akut on suunniteltu Toyotan ajoneuvoihin ja ne toimivat juuri oikealla tavalla autosi kanssa.

Lue lisää:

Toyota Toyota-rengasvalitsin Toyota-rengasvalitsin Me Toyota-huollossa tunnemme Toyotasi parhaiten – aina renkaita myöten. Tällä rengasvalitsimella löydät Toyota-autoosi parhaiten sopivat rengasmerkit ja näet myös renkaiden hinnat paikalleen asennettuna. Renkaanvaihto ja rengashotelli Renkaanvaihto ja rengashotelli Toyota-huollon rengashotellissa renkaasi säilyvät asianmukaisissa olosuhteissa ja kauden vaihtuessa vaihdamme ne taas halutessasi autosi alle. Varaa vaihto- ja säilytyspalvelut Toyota-huollostasi. Varaa Toyota-vauriotarkastus helposti. Varaa Toyota-vauriotarkastus helposti. Kun autosi on kokenut kolhuja, varaa Toyota-vauriotarkastus täältä nopeasti ja helposti. Voit valita ajan ja paikan sinulle parhaiten sopivaksi. Toyota auttaa ja neuvoo vahingon sattuessa Toyota auttaa ja neuvoo vahingon sattuessa Täältä löydät toimintaohjeet mm. kolariin, eläinkolariin, ilkivaltatapauksiin sekä lasivahinkoihin.